Jak si správně vybrat hřejivé boty na zimu na eshopu?

Podklouzávají vám boty na ledě a nohy vám trnou mrazem? Asi by to chtělo nové zimní boty. Jak je ale vybrat, když s „eshopem si člověk moc nepokecá“?

Na eshopu jsou většinou fotky z jiných pohledů, než by si člověk přál. Někdy chybí pohled na vnitřek boty nebo fotka seshora, někdy dokonce vypadá celá bota jako černoch v tunelu (což je často i náš problém… Ale pracujeme na tom!). Potom je potřeba řídit se popiskem u boty, což vyžaduje pomalu výkladový slovník. Co si představit například pod pojmem imitace střižní vlny, je docela oříšek…

Střižní vlna

Je laicky řečeno pravý beránek. Je to přírodní vlna, která se získává stříháním ovcí, má nejvyšší hřejivost, úžasné hypoalergenní vlastnosti a výborně odvádí pot.

Imitace střižní vlny

Je „umělý beránek“. Ačkoliv se říká, že má stejnou hřejivost jako pravý beránek, tak ty největší „zmrzliny“ potvrdí, že není nad čistou přírodní vlnu. Na rozdíl od pravého beránka ale nepelichá, neudělá vám chlupaté ponožky a i pořizovací hodnota je o něco nižší než u jeho přírodního kolegy.

Teddy bear, plyšák, nebo zateplený textil

Je nízký chlup, který, když pohladíte „proti srsti“, tak změní barvu. Nemá hřejivost ani jako pravý ani jako umělý beránek, ale když ho podpoří goretexový materiál zvenku, případně kvalitní ošetřená kůže a teplá ponožka, tak nohu v teple pěkně udrží.

Obecně platí, že nohu je potřeba odizolovat odspodu. Takže jednoduše řečeno: Čím vyšší podešev, tím lepší. To se ale nedá aplikovat u všech typů obuvi, například jemné elegantní kozačky by na platformě žádný dokonalý estetický dojem nevyvolaly. Tady pomůže vyteplená vnitřní stélka z pravého beránka.

A samozřejmě poslední faktor hřejivosti je to, jak se vám boty líbí… Protože to vás zahřeje od srdce.