Jak správně vybrat obuv, pokud trpíte halluxem?

Co je to hallux? 

Hallux valgus je nepříjemná a mnohdy bolestivá deformita nohy. Je způsobená genetickou predispozicí, nošením příliš špičaté a úzké obuvi a nedostatkem zdravého pohybu chodidla – cvičení.

Pokud noha jeví znaky počínajícího halluxu, je potřeba urychleně začít proti tomu bojovat.

Vašimi zbraněmi je pravidelné cvičení a volba správné obuvi. Pokud už halluxem trpíte, máte na chodidle deformitu v různém stádiu velikosti a bolestivosti. I tady je potřeba pečlivě volit obuv a cvičit a tím se pokusit nohu uchránit před operací.

Cvičení

Připravili jsme pro Vás s naší trenérkou Irčou Krejčí pár jednoduchých cviků, které Vašim chodidlům zaručeně pomůžou.

Vhodná obuv pro lidi trpící halluxem

JAKÝM BOTÁM SE POTŘEBUJETE ZDALEKA VYHNOUT?

Pokud jste zvyklé na vysoké podpatky a úzké a špičaté boty, bude to asi pro Vás rána. To jsou přesně ty boty, které Vám musí z botníku zmizet! Vaše sexy lodičky rozdejte kamarádkám, nebo do nich zasaďte barevné kytičky, ale nohám už je nepůjčujte. Všechny boty, které Vám působí bolest, musí pryč.

JAKÉ BOTY TEĎ BUDOU VAŠIMI NEJLEPŠÍMI KAMARÁDKAMI?

Když budete vybírat nové boty, nejprve je vezměte do ruky a podívejte se na tvar špičky. Je špička rovná a nenutí palec k „úhybnému manévru“ směrem k prstům? Tak to je dobrá volba!

Špička musí být prostorná a široká. Je riziko, že se „vbočený palec“ a „vytrčený kloub“ budou ještě zvětšovat, proto potřebujete dostatek prostoru, aby se na kloubu netvořily otlaky, kuří oka a krvavé zářezy.

Podle míry deformity palce zvolte šíři ideální pro Váš komfort:

 

  • písmeno G vždy označuje standardní podešev,
  • písmeno H označuje širokou podešev,
  • písmeno K extra širokou.

PÁR TIPŮ NA VAŠE NOVÉ NEJLEPŠÍ KAMARÁDKY

Sledujte nás na facebooku